Щедрий вечір подарувала Київська опера – ФОТО

Читайте також

Страшна хвороба вже дісталася України

Лихоманка Денге, також відома як "хвороба, що ламає кістки", – це вірусна інфекція, що передається через укуси комарів. Її найчастіше можна зустріти в районах із тропічним та субтропічним кліматом.

А ти знаєш, де твій ЦНАП?

У кожному з районів Києва працює ЦНАП — Центр надання адміністративних послуг. Тут кияни можуть оформлювати паспорти та інші документи, а також отримувати особисті консультації з питань, що їх цікавлять.

Погода в Києві на вихідних

У Києві в суботу, 27 квітня, – без опадів, вітер північно-західний, 5-10 м/с. Температура вночі 6-8° тепла, вдень 16-18°.

В Києві відбудеться подячна Літургія

Уряд в особі прем'єр-міністра Дениса Шмигаля 30 січня 2024 відповів на публічне звернення громадян в рамках петиції № 41/005649-еп "Передача костелу св. Миколая в м. Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви".

Лише 3500 баксів і в тебе дружина-інвалід

Столичні поліцейські викрили масштабну схему переправлення чоловіків через державний...

Поділитися

Напередодні Щедрого вечора 11 та 12 січня у Київській опері відбувся святковий концерт «Нові мелодії Різдвяної ночі», основою якого стали українські колядки, у виконанні видатних та молодих оперних співаків, а також запрошених популярних виконавців. Це було вражаюче дійство, пісня виривалася в небо, глядачі були у захваті та бажали, аби концерт тривав якомога довше!

Колядки та щедрівки блискуче виконували видатні українські оперні солісти Вікторія Лук’янець, Ольга Фомічова, Тарас Штонда й талановиті молоді виконавці Дар’я Литовченко, Володимир Тишков, Дар’я Миколенко, Олександр Вознюк, Дмитро Фощанка, Василь Сащук.

Додали шарму вечору й популярні виконавці легендарна Ніна Матвієнко, Марія Бурмака, Дмитро Тодорюк та Ігор Грохоцький, переможець “Голосу країни – 4”. А ще більше джазу підкинув саксофоніст Михайло Вітковський.

У цьому надзвичайному концерті давні українські колядки, що увібрали багатовікові звичаї народу, зазвучали у несподіваному прочитанні завдяки оригінальному аранжуванню та розмаїттю вокального і оркестрово-симфонічного звучання. Аранжування колядок створювали: Іван Небесний, Роман Мельник, Олексій Баженов, Євген Брага, Сергій Пілютіков, Тимур Полянський, Артем Рощенко, Юрій Мельник, Іван Давиденко, Богдан Решетілов.

Цей святковий вечір відбувся у традиціях європейських Різдвяних концертів. Виконавці виступали у фраках та вечірніх сукнях, рекомендованим дрес-кодом стали класичні кольори вечірнього вбрання.

“Коли концерти подібного формату відбуваються в Італії чи США, ми бачимо, що різдвяна музика за кордоном виглядає трішки інакше, ніж у нас. У нас колядки – це щось застільне, що не має ніякої мистецької цінності. Це не висока культура чи мода, не вічна музика. Це всього лиш весела українська пісня. Мені здається, що в цьому є ідеологічна складова, бо щоб створити таке позиціонування, такий імідж, потрібно було нас, українців, ставити в якісь межі та поміщати в якусь нішу. Буцім, все, що стосується українського, починаючи від музики, закінчуючи побутовою культурою, пов’язано з якоюсь шароварщиною. Я хотів це становище змінити та придумати проєкт, який би показував українців із нашими обрядовими піснями в інакшому контексті”, – відзначив Петро Качанов, автор ідеї та режисер-постановник, заслужений працівник культури України.

За його словами, цінність колядок дуже висока, бо колядки – це наш генетичний код, тому Київська опера (Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей і юнацтва) робить подібний проєкт, щоб він мав культурну цінність, формував смак, був красивим та, в той же час, наближав українців до Європи.

“Нові мелодії Різдвяної ночі” – унікальний концерт, якому немає аналогів у Києві. Для мене була велика честь і радість приймати участь у такому концерті, співпрацювати з такими неймовірними диригентами, артистами, оркестром і хором, – сказала Дар’я Литовченко, солістка Київської опери, лауреат міжнародних конкурсів. – Унікальністю цього концерту є те, що звичні для нас колядки і щедрівки виносяться на новий мистецький рівень. Петро Качанов зробив можливим побачити іншу сторону святкування Різдва, в кращих європейських традиціях, у симбіозі народного і класичного звучання і переважаючою красою у всьому, починаючи зі звучання, оформлення сцени, і зовнішнього вигляду усіх без винятку артистів”.

І дійсно, театр став набагато привітнішим та дійсно з європейськими культурними традиціями. Тож чекаємо на нові спектаклі та блискучі прем’єри!