8 листопада – Гала-концерт з нагоди 150-річчя Національної опери України

Читайте також

ШІ про криптовалюти, ризики, успіх та шампанське

Швидко промайнув черговий тиждень, і ось знов настав час для нашої традиційної недільної бесіди.

10 рецептів головної великодньої випічки

Великдень — це найважливіша подія року для православних християн, що є також найбільш значущим святом у їхньому календарі.

У Києві вимагають обмежити строк перебування вояків на війні

На Майдані у Києві рідні вояків влаштували пікет на підтримку негайного ухвалення закону про терміни військової служби.

Кличко заявив про завершальний етап робіт на мосту-хвилі на Оболоні

Київський міський голова Віталій Кличко оголосив про завершення робіт на Оболонському хвильовому мосту та перетворення Оболонського острова на нову рекреаційну зону з пішохідним мостом, паркінгом та спортивними майданчиками.

У Києві квітнуть каштани. Про це повідомила пресслужба КМДА

Пресслужба Київської міської державної адміністрації також оприлюднила світлини. 

Поділитися

До програми ювілейного Гала-концерту включено найвідоміші фрагменти оперних та балетних вистав у виконанні оперних солістів, артистів балету та хору, серед яких і перлини національної культурної спадщини – увертюра та сцена «Запорізька Січ» з опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба» і молитва Андрія з опери «Запорожець за Дунаєм».

«Спеціально до цієї події здійснимо постановку сцени «Запорізька Січ» з опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба», яка разом з увертюрою до цієї опери, складе перший відділ концерту, – розповів режисер-постановник, головний режисер театру Анатолій Солов’яненко. –  Сольні партії в «Запорізькій Січі» виконуватимуть як визнані митці, так і наша молодь, яка впевнено завойовує прихильність столичної публіки. Так, роль Тараса Бульби виконає прекрасний бас Сергій Магера, Андрія – Валентин Дитюк, Остапа – Олександр Мельничук, а Володимир Тишков, який нещодавно поповнив трупу, виконуватиме роль Кирдяги». Також партії виконують: Михайло Кірішев (Посланець), Олександр Бойко (Бунчужний), В’ячеслав Базир (Кошовий) та ін. Диригує Микола Дядюра, танці у постановці Віктора Яременка, сценографія Марії Левитської, хормейстер-постановник  Богдан Пліш.

У другому відділі концертної програми глядач побачить найвідоміші фрагменти світової оперної та балетної класики. Арії та сцени з опер: Дж. Верді («Набукко», «Отелло»),   Ж. Бізе («Кармен»), Дж. Пуччіні («Тоска», «Чіо-чіо-сан»), С. Гулак-Артемовський («Запорожець за Дунаєм»).

«У Гала-концерті балетна трупа буде представлена двома фрагментами з балетів, перший – це «Лебедине озеро» П.І.Чайковського в постановці Валерія Ковтуна. «Лебедине озеро» вважається самим культовим балетним спектаклем, відомим у всьому світі, і кожна трупа високого рівня має у своєму репертуарі цю балетну постановку, – розповіла художній керівник балету Аніко Рехвіашвілі. – Другий номер – це фрагмент балету «Лісова пісня» на музику М.Скорульського, в постановці Вахтанга Вронського. Цей балет йде в Національній опері з 1958 року і є найдивовижнішим і найвдалішим балетом на національну тему. Цю постановку також можна віднести до культових, як і «Лебедине озеро». Таким чином, у Гала-концерті ми представляємо перлини балетного мистецтва – світову та  українську».

Завершиться концерт виконанням Духовного Гімну України «Боже, Великий, Єдиний» (М. Лисенко). Цей твір ще називають молитвою за Україну, слова якої написав Олександр Кониський у далекому 1885 році, однак у ці складні для нашої держави часи її слова так само актуальні.

У Гала-концерті беруть участь: Сергій Магера, Андрій Романенко, Олександр Мельничук, Анжеліна Швачка, Геннадій Ващенко, Ксенія Бахрітдінова, Оксана Крамарєва, Валентин Дитюк, артисти балету та хору театру.

Головний диригент – Микола Дядюра. Головний хормейстер – Богдан Пліш. Художній керівник балету – Аніко Рехвіашвілі. Головний художник – Марія Левитська. Головний режисер – Анатолій Солов’яненко.

«Національній опері України, нашому рідному театру, 150 років. Звичайно, це не якийсь відрізок у часовому вимірі, – це ціла епоха і для театру, і для мистецтва взагалі. Ми відчуваємо високу відповідальність за довірену нам місію. Національна опера – це театр корифей. Я переконаний – нам пощастило: і тим, хто працює в театрі, і нашим глядачам, всій Україні, мати такий унікальний колектив. 150 років – це передусім сотні прем’єр, десятки тисяч вистав, мільйонна аудиторія. Не залишилось тих, хто засновував театр, але дуже важливо, що все, що їм вдалося зробити, накопичити в нашу скарбницю, зберігається та примножується», – каже Петро Чуприна, генеральний директор Національної опери України.