8 вересня – прем’єра балету «Юлій Цезар»

Читайте також

Цікаві факти про метро минулого тижня

Минулого тижня столичним метро скористалися понад 4,8 мільйона пасажирів, із яких 1,2 мільйона – пільговики.

У Києві судитимуть психіатра-хабарника

46-річний киянин, перебуваючи на посаді завідувача психіатричного відділення для надання реабілітаційної допомоги, систематично отримував хабарі за складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, які давали підстави робити висновки про інвалідність.

Станція метро «Поштова площа» по суті вже плаває

Відбулося друге засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві – столиці України під час воєнного стану.

Завтра у Києві масштабний День донора

1 травня у Києві у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбудеться День донора. У закладі проведуть збір крові для військових Збройних сил України. Про це повідомляє у Facebook пресслужба університету.

У Києві затримали хакерів

Служба безпеки ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки.

Поділитися

8 вересня – третій показ гучної прем’єри попереднього сезону – балет «Юлій Цезар». Перші дві прем’єрні вистави балету «Юлій Цезар» стали гучним акордом наприкінці ювілейного, 150-го, театрального сезону. Постановка Національної опери України, здійснена за підтримки Посольства Італійської Республіки в Україні та Італійського інституту культури в Україні, стала однією із масштабніших за останні роки. Балетна вистава, що розповідає про одну з найбільших імперій Давнього світу, яку уособлює, за задумом авторів, Гай Юлій Цезар –  завойовник, диктатор, реформатор.

Юлій Цезар

Двоактний спектакль містить величезний пласт античної культури та традицій, котрий за власним лібрето поставила художній керівник балету театру Аніко Рехвіашвілі.  Диригент-постановник – Микола Дядюра, художник-постановник – Станіслав Петровський, художник костюмів – Наталя Кучеря.

«Юлій Цезар» – це історія про владу, а саме – про Римський тріумвірат: Цезар, Помпей, Красс… Про кохання, – розповідає балетмейстер-постановник Аніко Рехвіашвілі. – Але тут ми обійшли доволі заїжджену тему Клеопатри. Набагато більше нас зацікавила Кальпурнія, дружина Цезаря, на руках якої він, заколотий змовниками, і помер. Глядачі повністю поринуть в атмосферу розкошів та колосальних задумів, «почують»  рев натовпу у Circus Maximus,побачать і бойові танці, і оргії, і бої гладіаторів – усе, що характеризує той час в усій його пишноті».

Музична основа вистави – симфонічні твори відомого італійського композитора-імпресіоніста Отторіно Респігі. А саме –  так звана Римська трилогія: «Фонтани Риму», «Пінії Риму» та «Святкування Риму». На думку диригента-постановника «Цезаря» Миколи Дядюри, ідеально доповнила загальну симфонічну картину і маловідома, але надзвичайно виразна «Бількіс, Цариця Савська» – сюїта з музики до однойменного балету Респігі.

«Як диригент, я дуже захопився цією музикою. Ці твори мають певну програму, вкладену автором, це означає, що музика надзвичайно «театральна» за своєю суттю. Однак, у нашому випадку вона не просто ілюструє бурхливі святкування на вулицях Риму, воду, що тече у його прекрасних фонтанах чи сосни, що овіваються вітром. Фабула «Цезаря» – зовсім не про це. Й неймовірно цікаво спостерігати, як музика починає жити іншим життям», – розповів Микола Дядюра.

У головних партіях:  Микита Сухоруков (Гай Юлій Цезар), Тетяна Льозова (Кальпурнія), Віталій Нетруненко (ГнейПомпей Великий), Олексій Потьомкін (Марк Ліциній Красс), Єлізавета Гогідзе (Кифрідія).